Jobba som frilansare

Att jobba som frilansare innebär att man är sin egen chef. Det står en fritt att välja arbetsuppgifter och man kan variera sitt arbete i det oändliga. Ledighet och semester kan förläggas närhelst man vill så man är inte beroende av andra.

Det personliga ansvaret är också mycket stort. Man måste själv hålla reda på skatter, arbetsgivaravgifter, moms, avdrag och andra ekonomiska aspekter anställda inte behöver tänka så mycket på. Skulle man räkna fel kan man behöva betala mycket restskatt och eftersom man ofta jobbar som inhyrd projektarbetare kan det vara svårt att ständigt ha ett jobb igång. Ekonomin kan alltså vara osäker.

Starta eget företag

Om man tänkt försörja sig som frilansare snarare än att ha jobbet som hobbyinkomst är det i det närmaste nödvändigt att ha F-skattsedel. Då hör man av sig till Skattonline-942405_960_720everket om att man vill bli enskild näringsidkare. Anledningen till att man bör göra detta är att det annars blir svårt att hålla reda på företagets inkomster och utgifter och ens personliga ekonomi.

Viktigt med bokföring

Som enskild näringsidkare måste man betala sociala avgifter, pension, skatt och andra avgifter helt själv. Därför måste man göra upp en hållbar budget där man skriver upp hur stor del av varje månadsinkomst som ska gå till de olika avgifterna. När dessa betalas förs de in i bokföringen så att man kan hålla reda på att ekonomin sköts som den ska.

Det är jätteviktigt att spara kvitton på inköp, in- och utbetalningar och allt annat som rör företaget. Vill man göra avdrag för exempelvis material eller utbildning måste man kunna styrka detta vid kontakt med Skatteverket.

Marknadsföring

Som frilansare kommer inte kunderna av sig själva. Man måste antingen söka upp dem aktivt genom att registrera sig på sidor speciellt för jobbsökande frilansare, eller så får man själv ta tag i marknadsföringen för att locka klienter. Det är viktigt att synas på sin webbsida och även i sociala medier, där man presenterar sig själv och vilka tjänster man utför.