Hjälp med bokföring

Det är mycket viktigt att bokföringen sköts på ett korrekt sätt. Om man jobbar som enskild näringsidkare kan det lätt bli mycket jobb och därför kan det vara frestande att ta hjälp av någon assistent. Vad som passar bäst i det enskilda fallet beror mycket på arbetsbördan.

Sköta bokföringen själv

Den största fördelen med att själv ta hand om sin bokföring är att man har full koll på alla siffror. Man vet alltså ganska exakt hur ekonomin ser ut och vilka avdrag som kan vara möjliga.

Det kan dock vara rörigt med alla siffror och termer, så om man har tid och möjlighet är det en bra idé att gå en kurs i företagsekonomi. Dessa finns såväl på gymnasie- som högskolenivå och ger grundläggande kunskaper i moms, avdrag och redovisning av utgifter och inkomster.

Väljer man att själv ha hand om bokföringen behöver man någon typ av programvara att redovisa den med. Det går utmärkt att använda sig av exempelvis Excel men det finns också särskilda bokföringsprogram med fler funktioner. Många av dessa är helt gratis men det finns också betalvarianter där man exempelvis kan koppla programvaran till sin internetbank eller ladda upp kopior av fakturor.

Ta hjälp av bokföringsassistentwebsites_interlinking_to_illustrate_pagerank

Har man många transaktioner som ska redovisas kan det ta rejält med tid och då kan det vara lämpligt att hyra in en revisor eller bokföringsassistent. Dessa tar betalt per timme och man får själv räkna på om det i slutändan är värt priset.

Har man många kvitton som ska skrivas in i bokföringen kan man faktiskt tjäna på att ta hjälp av andra. De timmar man annars skulle lagt ner på bokföringen kan istället läggas på arbete vilket leder till en högre inkomst än om man själv skrivit ihop bokföringen.

En negativ aspekt är dock att man får mindre koll på inkomster och utgifter, så det kan lätt bli så att man distanserar sig från det ekonomiska. Om man inte kontrollerar att alla uppgifter fyllts i korrekt kan man också få en obehaglig överraskning när slutskattebeskedet kommer.