Historien om internet

Idag vet i princip alla vad Internet är för något, eller “nätet” som många i Sverige säger till vardags. Alla som önskar kan enkelt vara uppkopplade bara man har en dator eller mobil. Unga människor idag tänker nog inte så mycket på att det för ca en generation sedan knappt fanns internet, åtminstone inte för gemene man.

Historia

1969 fanns föregångaren till internet, ARPANET, men det var bara något som USAs militär provade för att koppla samman sina egna datorer. Detta gav dock mersmak och man lyckades senare koppla ihop datorer som inte fanns på samma enhet.network-782707_960_720

Tidigt under 1980-talet hade universitet i USA hakat på och ville skapa nät för att gynna sina studenter. Detta spred sig snabbt och även till Sverige. Den första IP-adressen som fanns i Sverige ägdes av Chalmers Tekniska Högskola år 1984.

1983 började bruket av namnservrar så att innehavare av en dator kunde hitta andra datorers adresser på nätet, lite som en telefonkatalog. 1985 uppkom bruket med domäner, dvs adresser som slutar på com, se och liknande. Under 80-talet fanns flera olika tekniska lösningar som var separerade från varandra men till slut, 1990 lyckades Tim Berners-Lee, som jobbade vid CERN i Schweiz, komma på en teknik där alla olika varianter kunde kopplas samman till ett enda system: World Wide Web!

Efter detta har utvecklingen bara snurrat snabbare och snabbare. Idag kan alla göra många olika saker på internet, tex att spela onlinecasino, det finns hur många som helst att välja mellan. Ett exempel är sajten 247gratisspins.se där man kan roa sig. Andra gör sina egna hemsidor, bloggar, lägger upp sina foton för andra att titta på eller man kan diskutera i olika diskussionsforum. Skolor använder ofta internet med egna webbplattformar för att eleverna smidigt ska hitta uppgifter, material och kunna lämna in skriftliga arbeten.